Αξονικός Τομογράφος – Χαμηλής Ακτινοβολίας

Αξονικός Τομογράφος – Χαμηλής Ακτινοβολίας

SOMATOM go.Top 128 τομών της εταιρείας SIEMENS

Στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης και αναβάθμισης του ιατρικού εξοπλισμού η ΠLATON ΔIAGNOSIS εγκατέστησε τον νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο SOMATOM go.Top 128 τομών, υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας SIEMENS, στο διαγνωστικό εργαστήριο της Πυλαίας, στην οδό Λεωφόρο Τζων Κέννεντυ 37 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το νέο υπερσύγχρονο μοντέλο αξονικού τομογράφου 128 τομών, ο οποίος διαθέτει καινοτόμες τεχνολογίες, που επιτρέπουν  τη διενέργεια όλου του φάσματος των εξετάσεων με υψηλή χωρική ανάλυση της παραγόμενης εικόνας, εξασφαλίζοντας αξιόπιστα αποτελέσματα.

Τα κύρια πλεονεκτήματα του νέου αξονικού τομογράφου είναι η μείωση της διάρκειας της εξέτασης, η βελτίωση της εμπειρίας του εξεταζόμενου, η λήψη μικρότερης δόσης ακτινοβολίας και η δυνατότητα διενέργειας εξειδικευμένων  εξετάσεων (advanced imaging).

Η μειωμένη διάρκεια της εξέτασης και η βελτίωση της εμπειρίας του εξεταζόμενου επιτυγχάνεται  με τη χρήση tablet για τη διενέργεια της εξέτασης  από τον τεχνολόγο,  που του επιτρέπει να παραμένει  δίπλα στον εξεταζόμενο  στο μεγαλύτερο μέρος της εξέτασης, προσδίδοντας μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλεια. Επιπλέον, η τεχνολογία  remote control  για την τοποθέτηση του ασθενή και  η χρήση της ενσωματωμένης κάμερας  (FAST 3D Camera) για την παρακολούθηση της θέσης του ασθενή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενισχύουν την άνεση του ίδιου του εξεταζόμενου και εντάσσονται στην τεχνολογία  Mobile Workflow.

Η μείωση της ακτινοβολίας επιτυγχάνεται με την χρήση του καινοτόμου φίλτρου κασσίτερου (Tin Filter), τις σύγχρονες τεχνολογίες προσαρμογής της δόσης – αναλόγως με  τη σωματοδομή κάθε εξεταζόμενου (CareDose 4D), καθώς και με τους σύγχρονους αλγόριθμους ανασύνθεσης (SAFIRE). Η συγκεκριμένη καινοτομία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η δόση της ακτινοβολίας που λαμβάνει ο εξεταζόμενος, σε σχέση με αξονικούς τομογράφους παλαιότερης γενιάς, με αποτέλεσμα η χρησιμοποιούμενη δόση να περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο.

Ο νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος υψηλής τεχνολογίας διαθέτει το πιο εξελιγμένο λογισμικό ‘Syngo VA40Α’, που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως αξονική στεφανιογραφία, αξονική τομογραφία καρδιάς, Calcium score, αγγειογραφίες, παιδιατρικές εξετάσεις με πρωτόκολλα χαμηλής ακτινοβολίας και low dose αξονική θώρακος, η οποία συνίσταται να πραγματοποιείται ετησίως από καπνιστές, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα από το ‘US Preventive Services Task Force 2021.

Νατάσα Βελνίδου MD. EBCR

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Επιστημονικός συνεργάτης ΠLATON ΔIAGNOSIS

ESPA