Τι είναι το Άσθμα

Τι είναι το Άσθμα

Ο όρος «άσθμα» (=δύσπνοια, λαχάνιασμα) προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «ἄω» (=πνέω).

Το άσθμα αποτελεί μια ασθένεια την οποία την χαρακτηρίζει η φλεγμονή των αεραγωγών.

Αεραγωγοί (βρόγχοι) ονομάζονται οι σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες.

Όταν ένα άτομο το οποίο νοσεί με άσθμα εισπνεύσει ένα ερεθιστικό στοιχείο του περιβάλλοντος, αυτομάτως προκαλείται μια αντίδραση των αεραγωγών – βρόγχων με αποτέλεσμα την στένωση του αυλού τους, η οποία στένωση οδηγεί στην δημιουργία φλεγμονής. Η φλεγμονή που προκαλείται στους βρόγχους περιορίζει την ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το άσθμα.

Οι ασθενείς με άσθμα διαθέτουν μια γενετική προδιάθεση στην νόσο. Ωστόσο τα συμπτώματα του άσθματος προκύπτουν ύστερα από την έκθεση τους σε συγεκριμένους παράγοντες όπως οι (ιογενείς) λοιμώξεις, ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος (γύρη λουλουδιών, σκόνη, τρίχωμα ζώων κ.α.) καθώς και με την άσκηση.

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το βάρος (δυσφορία) στο στήθος και ο συριγμός (σφύριγμα κατά την εκπνοή). Τα συγκεκριμένα συμπτώματα επιδεινώνονται συνήθως νωρίς το πρωί ή/και κατά την νύχτα, μετά από την σωματική άκηση, μετά την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος και σε συγκεκριμένες εποχές (άνοιξη και φθινόπωρο).

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι δυνατόν να υποχωρήσουν με την λήψη της κατάλληλης θεραπείας κατά την περίπτωση του ασθενούς, ενώ παράλληλα ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα να εκδηλώνονται επεισοδιακά και να περάσουν φυσιολογικά, χωρίς την άμεση αντιμετώπισή τους με την λήψη θεραπείας. 

Το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί βάσει του ιστορικού του ασθενούς, βάσει των συμπτωμάτων που έχουν εκδηλωθεί στον οργανισμό του ατόμου, είτε με την ανταπόκριση του ασθενούς στην θεραπεία που του έχει χορηγηθεί από τον θεράποντα ιατρό. Επιπλέον, το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί και μέσω συγκεκριμένων πνευμονολογικών εξετάσεων  καθώς και με τον Έλεγχο Αλλεργίας.

Ο Αλλεργικός Έλεγχος [Τεστ Αλλεργίας] αποτελεί μια εξειδικευμένη εξέταση για την ανίχνευση των ερεθιστικών παραγόντων του περιβάλλοντος που προκαλούν το άσθμα του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

Πηγή:

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία www.myasthma.gr

Αναστασία Αθανασούλια

ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠLATON ΔIAGNOSIS ΠΥΛΑΙΑΣ – ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

ESPA