Τα οφέλη της αιμοδοσίας

Τα οφέλη της αιμοδοσίας

Η έννοια της αιμοδοσίας είναι διπλής σημασίας καθώς η προσφορά στο αίμα βοηθάει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα ωφελείται η υγεία του αιμοδότη σε σημαντικά επίπεδα.

Ένας εθελοντής αιμοδότης έχει την δυνατότητα να δώσει μια μονάδα ολικού αίματος (περίπου 450 ml), είτε να κάνει προσφορά αιμοπεταλίων ή πλάσματος, αφού περάσει τον έλεγχο της υγείας του επιτυχώς. Ο έλεγχος πραγματοποιείται σε αρχικό στάδιο από την συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου για την λήψη του ιστορικού του αιμοδότη, ενώ ακολουθεί η μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης.

Πριν την αιμοδοσία, είναι απαραίτητο ο αιμοδότης να έχει φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες, ενώ είναι σημαντικό να αυξήσει την κατανάλωση νερού την ημέρα της αιμοδοσίας πριν και μετά την αιμοδοσία. Επιπλέον είναι σημαντικό ο αιμοδότης να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ το τελευταίο 24ωρο.

Η συνολική διαδικασία της αιμοδοσίας είναι πολύ σύντομη, καθώς διαρκεί από 8 έως 10 λεπτά. Η αναπλήρωση του όγκου του αίματος πραγματοποιείται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μεταξύ τεσσάρων έως έξι εβδομάδων.

Εφόσον ολοκληρωθεί η αιμοδοσία, ο αιμοδότης πρέπει να πιει πολλά υγρά για την ενυδάτωση του οργανισμού του. Είναι προτιμότερο να αποφευχθεί η έντονη σωματική άσκηση και η πολύωρη ορθοστασία καθώς και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία την ημέρα της αιμοδοσίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο αιμοδότης να αποφύγει το κάπνισμα από 1 έως 2 ώρες μετά την αιμοδοσία. Σε περίπτωση ζαλάδας ή αίσθησης αδιαθεσίας ο αιμοδότης πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον φορέα της αιμοδοσίας.

Μετά την διαδικασία της αιμοδοσίας το αίμα περνάει από ειδικό έλεγχο για HIV 1, 2, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Επίσης προσδιορίζεται η ομάδα αίματος του αιμοδότη. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε μια από τις παραπάνω ασθένειες, ο αιμοδότης ενημερώνεται άμεσα από τον φορέα της αιμοδοσίας, με απόλυτη εχεμύθεια.

Καθημερινά η ανάγκη για αίμα από τους συναθρώπους μας είναι μεγάλη. Αυτή η ανάγκη μπορεί να καλυφθεί με την συνεισφορά του ανθρώπου, καθώς το αίμα είναι βασικό συστατικό της ζωής και αποτελεί αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο, του οποίου πηγή είναι μόνο ο άνθρωπος.

Η αιμοδοσία ενός εθελοντή μπορεί να αποδεικτεί σωτήρια από ένα έως τρία άτομα που έχουν απώλεια αίματος λόγω τραύματος, λόγω εγκαύματος, λόγω χειρουγικής επέμβασης ή λόγω σοβαρών ασθενειών. Παράλληλα, ένας αιμοδότης έχει την δυνατότητα να δίνει τακτικά αίμα (κάθε τρεις  με τέσσερις μήνες).

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η αιμοδοσία συνολικά είναι μια σύντομη, ακίνδυνη και ανώδυνη διαδικασία εξαιρετικά σημαντικής ανθρωπιστικής προσφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την αιμοδοσία συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό.

Αναστασία Αθανασούλια

ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠLATON ΔIAGNOSIS ΠΥΛΑΙΑΣ – ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Πηγή:
Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
ESPA