Ο όρος «καρκίνος του μαστού» αναφέρεται στην ανάπτυξη του κακοήθη όγκου στην περιοχή του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στο γυναικείο πληθυσμό, ωστόσο υπάρχει μικρή πιθανότητα εμφάνισης της νόσου και στον ανδρικό πληθυσμό.
Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προκαλείται από την ανάπτυξη πολλών παθολογικών κυττάρων με αποτέλεσμα να προκαλούν το σχηματισμό κακοήθη όγκου στην περιοχή του μαστού, με μεγάλο κίνδυνο εξάπλωσης σε γειτονικούς ιστούς.
Διακρίνονται διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού ενώ κάθε τύπος ανιχνεύεται με διαγνωστικές μεθόδους. Όπλο για την πρόληψη και την ανίχνευση αυτών των τύπων καρκίνου του μαστού είναι οι παρακάτω διαγνωστικοί μέθοδοι: η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστών, η τομοσύνθεση καθώς και η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία μαστού. Επίσης η διαγνωστική εξέταση BRCA αποτελεί σημαντικό εργαλείο διάγνωσης του κληρονομικου καρκίνου μαστού και ωοθηκών.
Παράγοντες Κινδύνου για Καρκίνο Μαστού
Κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι το φύλο, η ηλικία, το θετικό κληρονομικό ιστορικό, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το υπέρβαρο σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η χρήση ορµονών µετά την εμμηνόπαυση.
Πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού δε μπορεί να προληφθεί ακόμα πρωτογενώς, εφόσον δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ενοχοποιητικό παράγοντα για τη δημιουργία του. Ωστόσο μπορεί να προληφθεί δευτερογενώς, δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση, εάν είναι δυνατόν πριν γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα.
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης και καλύτερη πορεία, εφόσον διαγνωστεί πρόωρα.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιος αποδεδειγμένος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες που οποιαδήποτε γυναίκα οφείλει να ακολουθεί για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού, είτε για τον εντοπισμό του σε αρχικό στάδιο, ώστε να πλήρως ιάσιμος:
- Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση, η τεκνοποίηση σε νεαρή ηλικία, η αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη – περιττή ακτινοβολία, αποφυγή της χρήσης ορμονών, η μη-κατανάλωση αλκοόλ και η αποφυγή του καπνίσματος μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού.
- Ο προληπτικός έλεγχος, δηλαδή η αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα, η τακτική κλινική εξέταση του μαστού από ειδικό γιατρό και οι σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση ενός πρώιμου και πλήρως ιάσιμου καρκίνου ή ακόμη και προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίοι απεικονίζονται.
Εφόσον ο καρκίνος διαγνωστεί εγκαίρως, πριν επεκταθεί σε γειτονικά όργανα του οργανισμού, αυξάνεται το ποσοστό επιτυχούς έκβασης στη διαχείρηση του περιστατικού.
Το παραπάνω κείμενο αποτελεί γενικό ενημερωτικό έντυπο και όχι ιατρικό.
Να ακολουθείτε πάντοτε τις οδηγίες του προσωπικού σας ιατρού αναφορικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες: https://www.moh.gov.gr/articles/news/1436-oktwbrios-mhnas-prolhpshs-kai-enhmerwshs-gia-ton-karkino-toy-mastoy