Αλλεργίες | Αιτίες, Συμπτώματα, Διάγνωση

Αλλεργίες | Αιτίες, Συμπτώματα, Διάγνωση

Τι είναι η αλλεργία και πώς μπορεί να διαγνωστεί 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί έναν από τους βασικότερους μηχανισμούς του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς έχει την ικανότητα να αμύνεται απέναντι σε ξένες και εχθρικές ουσίες που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό, προκαλώντας διάφορες βλάβες.

Ανοσία είναι η αντίδραση του οργανισμού, η οποία ενεργοποιεί την κινητοποίηση των κατάλληλων ανοσολογικών μηχανισμών, με σκοπό την προστασία του από τις ξένες ουσίες και τα μικρόβια που εισβάλουν σε αυτόν. Όταν οι ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό είναι αβλαβείς (όπως οι τροφές, οι κόκκοι της γύρης κ.α.), ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτομάτως ότι δεν πρόκεται για απειλητικές ουσίες και τις αναγνωρίζει ως αθώες, αναπτύσσοντας ανοχή, δίχως να αντιδράει ενανίον τους.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα ο ανθρώπινος οργανισμός να μην αναγνωρίσει ορθά τις μη-βλαβερές ουσίες και να αντιδράει σε μη-φυσιολογικά πλαίσια εναντίον τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που πάσχει από αλλεργίες, δεν διατηρεί ανοχή στις μη-βλαβερές για αυτόν ουσίες και αντιδρά εναντίων τους με την κινητοποίηση των αντίστοιχων ανοσολογικών μηχανισμών, με αποτέλεσμα να εμφανίζει τα αντίστοιχα συμπτώματα.

Αλλεργία λοιπόν ονομάζεται μη-αναμενόμενη αντίδραση του ανοσιακού συστήματος του οργανισμού εναντίον ακίνδυνων ουσιών του περιβάλλοντος που εισβάλουν σε αυτόν. Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, οι οποίες αποτελούν τις λεγόμενες «αλλεργιογόνες ουσίες», έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα στον οργανισμό.

Οι συνήθεις αλλεργιογόνες ουσίες είναι οι παρακάτω:

  • Ακάρεα της οικιακής σκόνης
  • Κόκκοι γύρης
  • Μύκητες της ατμόσφαιρας
  • Επιθήλια ζώων
  • Φάρμακα
  • Τροφές
  • Δηλητήρια εντόμων

Διάγνωση

Τα αλλεργιολογικά τεστ πραγματοποιούνται στα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ώστε να εντοπιστεί η αλλεργιογόνα ουσία που πλήττει τον οργανισμό. Οι δερματικές εξετάσεις των αλλεργιολογικών τεστ αποτελούν αξιόπιστο τρόπο εντοπισμού των αλλεργιογόνων ουσιών, ενώ με τον εργαστηριακό έλεγχο των ειδικών αντισωμάτων lgE υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της αλλεργίας.

Ένα προτεινόμενο αλλεργιολογικό check-up που πραγματοποιείται στα Διαγνωστικά Εργαστήρια της ΠLATON ΔIAGNOSIS είναι το Alex Test στο οποίο γίνεται ολική και ειδική lgE εξέταση για πάνω από 280 αλλεργιογόνα στις παρακάτω κατηγορίες: Γύρη (γρασιδιού, δέντρων, αγριόχορτων), Ακάρεα (οικιακής σκόνης), Μικροοργανισμοί (σπόρια μυκήτων – μαγιά, όσπρια, σιτηρά μπαχαρικά), Φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, μανιτάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, γάλα, αυγό), Ζωικά τρόφιμα (θαλασσινά, κρέας), Έντομα και τοξίνες (μέλισσα, κατσαρίδα, σφήκα), Τρίχωμα των ζώων (κατοικίδιο, ζώα φάρμας).

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Αναστασία Αθανασούλια

ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΠLATON ΔIAGNOSIS ΠΥΛΑΙΑΣ – ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

ESPA